La Chablisienne

Začátek příběhu La Chablisienne se datuje od roku 1923, kdy se množství vinařů v Chablis zasažených ekonomickou krizí sdružilo pod vedením opata Balitranda. Do poloviny 50. let členové družstva přinášely vína do La Chablisienne, které převzalo kontrolu nad mísením a následným prodejem. Později, s touhou vytvořit vlastní styl, se v La Chablisienne rozhodli převzít kontrolu nad sběrem formou koupě hotových moštů.   La Chablisienne obrábí asi čtvrtinu z celkové výměry vinic (4700 ha) v Chablis a produkcí přibližně 6 mil. lahví ročně jsou největším výrobcem v oblasti. Víno se vyrábí z jediné povolené odrůdy hroznů – Chardonnay a to ve všech apelace – Petit Chablis, Chablis AOC, Chablis Premier Cru a Chablis Grand Cru. Charakteristickým znakem a synonymem vín z oblasti je mineralitou s velkým „M“, díky které si vína udrží vůni a svěžest během několika let. Vína z La Chablisienne a jejich kvalita byla časem prověřena na významných vinných trzích světa.