Gosset

Historie firmy Gosset sahá až do roku 1584, kdy Pierre Gosset – vinař a konšel z Ay – začal vyrábět červená vína. Ve své době soupeřila vína ze dvou oblastí – z Ay a z Beaune. V obou těchto oblastech se vyráběla červená vína z odrůdy Pinot Noir a bílá Chardonnay. V 18.století, se v Ay a okolí začala vyrábět šumivá vína a firma Gosset přirozeně začala s jejich výrobou také. Gosset i dnes stále používá tradiční metody výroby vína – pro výrobu svých „cuvée“ jsou využívány dubové sudy, dále potlačuje jablečno-mléčné kvašení, aby se zachovala svěžest kyseliny jablečné dodávající vínu přirozené ovocné aroma. Šampaňské Gosset je prezentováno v replikách původních láhví, které poprvé použil smírčí soudce v Ay Jean Gosset (1736 – 1805). Charakteristický tvar jeho láhve se pozoruhodně snoubí s jemností a kvalitou velkých vín této firmy a šampaňské Gosset tak poskytuje současně vynikající chuťový i estetický požitek. Firma Champagne Gosset je odborníky pravidelně zařazována mezi deset nejlepších výrobců šampaňského.